Gránit mosogató

mosogato_medenceA konyhai munkálatok jelentős részét a mosogatónál végezzük. Az előkészítés, mosás, öblítés és darabolás fontos konyhai tevékenységek, melyek akkor haladnak a leghatékonyabban, ha a hely kihasználás , időtállóság és tisztíthatóság szempontjait figyelembe véve választunk mosogatót. A gránitból készült mosogató medencéket azoknak ajánljuk akik időtálló és könnyen tisztítható megoldást keresnek ennek a funkciónak a betöltésére. A színes anyagválaszték és a formai lehetőségek széles skálája miatt minden stílusú lakásba kitűnően illeszkedik. Természetes anyag, ezért ha rá esik a választásunk egy darabka természetet is csempészünk az otthonunkba.


A gránit vulkánikus kőzet, amely tömör szerkezete miatt tökéletesen megfelel a fenti funkciók betöltésére, mert minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely egy mosogatótól elvárható.

Tulajdonságok

  • A gránit mosogatótálca nem karcolódik, évek múltával is ugyanolyan esztétikus marad.
  • A szerkezetéből adódóan a zsiradékot nem szívja fel. Az felületén bármilyen vegyi hatással rendelkező tisztítószer alkalmazható.
  • Egyedi megjelenése, miatt összehasonlíthatatlanul szebb mint a rozsdamentes acél. Különleges látványával luxust lop a hétköznapok szürkeségébe.
  • Kevésbé vízkövesedik, illetve nem látszik rajta annyira a szennyeződés, mint a rozsdamentesen, így ritkábban kell tisztítani.

Vásárlás
Az ideális méretű mosogató megrendelése előtt mérje le a konyhabútort, illetve vegye figyelembe a vízvezeték kivezető csövének helyét is. Vásárlás során figyelembe kell venni, hogy az anyagából kiképezet medence 25-30 cm-es kő vastagságot kíván, ezért igen tekintélyes súllyal rendelkezik. A gránit mosogató súlyából fakadóan fontos, hogy az alatta lévő bútor megfelelő stabilitást biztosítson.

Gyártás
A gyártás folyamata azzal kezdődik, hogy egy 25-30cm vastagságú gránit tömbből kivágjuk a mosogató külső méretét. A következő lépés, hogy kb. 20 cm mélyen speciális maró fejjel kimarjuk a medence kívánt mélységét, majd kialakítjuk az éleket és 7 fokozatban polírozzuk.

Tisztítás
A gránit tömör szerkezete miatt nem szívja magába a mosogatókat leggyakrabban érő szennyeződéseket ( a zsírt, kávé és olaj ). A felületét érő savas vagy lúgos kémhatású folyadékoknak egyaránt ellenáll. Fenti tulajdonságának köszönhetően minden vegyszerrel tisztítható anélkül hogy fényéből veszítene.

Gyakran felvetődő kérdések

Hőálló az anyag?
A tűzhelyről leemelt forró fazék vagy a sütőből kivett tepsik nem hagynak nyomot ha alátét nélkül a felületére helyezzük.

Mennyire érzékeny a gránit a karcolásokkal és lepattogással szemben?
A gránit kemény kőzet ezáltal karc- és vágásálló. Az edények és más tárgyak beleejtése háztartási használat mellett nem okoz repedést vagy lepattogást.

Helyezhető a felületére élelmiszer?
Igen, a gránit teljes mértékben élelmiszerbarát és higiénikus.

Hogyan tisztítható a felület?
A gránit nagyon könnyen ápolható. A foltok és használati nyomok egy súrolószivaccsal és némi vízzel problémamentesen eltávolíthatóak. Makacs szennyeződések esetén bármilyen háztartási tisztítószer alkalmazható.

Veszíthet a gránit mosogató idővel a színéből?
Nem. A gránit tömörségéből fakadó nagy ellenálló képességű. Háztartási használat mellett semmilyen színváltozás nem lehetséges.

Keletkezhetnek elszíneződések és foltok a gránit anyagában?
Az elszíneződés általában nem az anyagban hanem a felületén keletkezik. Foltokat a vízkőlerakódások okoznak, amelyeken megtapad a megszáradó zsír és egyéb folyadék, amely elszíneződésnek tűnhet. A vízkőlerakódások hagyományos vízkőoldó szerekkel eltávolíthatóak anélkül, hogy elváltozást okoznának az anyag felületén.