Mészkő

TulajdonságaiKandallók Kandallók gyártása széles alapanyag és színválasztékban

A mészkő természetes üledékes kőzet. Az őstengerekben növények és állatok meszes vázából cementálódott össze, ezért gyakoriak benne az őskövületi maradványok.
Hazánkban az egyik legismertebb a süttői mészkő , melyet a többi kőhöz hasonlóan tömbökben bányásznak. Szerkezetét tekintve a vannak lazább, ill. tömöttebb mészkövek is. Színüket tekintve igen változatosak: fehér, tojáshéj színű, szürkés, sárgás, illetve sötétebb árnyalatok is felelhetők.
Az építőiparban számtalan helyre felhasználják építő (homlokzati burkolatok, ablakpárkányok), valamint díszítő célokra egyaránt.

Előnye, hogy puha ezért könnyen faragható, amely építészeti díszítő elemként történő felhasználásra tesz alkalmassá. Külső terekben nem ajánlott a fényezése, mert gyorsan megmattul.
Hátrányos tulajdonsága, hogy könnyen magába szívja a különböző szennyeződéseket, foltosodik. (Pl.: konyhai munkapultnak nem alkalmas).
A faragott és csiszolt felület viszonylag homogén színű, ezért közvetlenül a mészkőbe gravírozni nem lehet.

Ápolása

Ajánlatos óvni a felületet az erős mechanikai hatásoktól (ütés, éles eszközök pl.: kés, konyhai eszközök lába), mert könnyen karcolják a felületet. Szintén nagy odafigyelést igényel a kivágások mentén meggyengített felület (mosogató, tűzhely) ezért ezeken a helyeken tilos rátérdelni, ráülni.
Savas tisztítószerekkel nem szabad takarítani a mészkövet. (Hypo, Domestos és egyéb klórtartalmú szerek.) Semleges kémhatású tisztítószerek (ph-semleges), vagy egyszerűen tiszta víz használatát javasoljuk takarításhoz.
A mészkő nedvszívó képessége nagyobb, mint a gránité, ezért a felületére csöpögött, kiömlött folyadékokat (olaj, zsiradék, kávé, vörösbor, ecet, savanyúságlé, szénsavas ) azonnal fel kell itatni és a helyét tiszta vizes ruhával áttörölni,mert könnyen tisztíthatatlanul beleivódik.
A beívódások ellen nyújtanak bizonyos védelmet a kereskedelemben kaphatóak impregnálószerek, amelyekkel 1-2 évente javasolt újra lekezelni a felületet.