Márvány

Tulajdonságai

A márvány átalakult mészkő, kémiai összetételét tekintve szinte azonosak. Magas nyomás és hőmérséklet hatására kristályosodik. Színében igen változatos, rengeteg árnyalattal találkozhatunk a fehértől a feketéig. Hasonló keménységű, mint a mészkő, de még szebben faragható.
Az egyik legelterjedtebb márvány az Olaszországban bányászott carrarai, mely fehér színével, szürkés erezetével szobrok alapanyagául szolgál.
Felhasználása, hátrányos-előnyös tulajdonságai, valamint árfekvése a mészkőével hasonló, inkább az alacsonyabb árkategóriájú kövekhez tartozik. Időtállóságukat több száz éves épületek és szobrok bizonyítják azonban a felületek kül- és beltéren egyaránt rendszeres ápolást igényelnek.

Ápolása

Óvjuk a felületet az erős mechanikai hatásoktól (ütés, éles eszközök pl.: kés, fűrész, csavarhúzó, kalapács,., stb.) mert könnyen karcolják a felületet ezért célszerű textilt helyezni alájuk. Nagyobb súlyú tárgyakat mozgatáskor ne húzzuk a felületen, hanem emeljük meg azokat, vagy védőfilcet helyezzünk alájuk.
A kivágások mentén a felület el van gyengítve (mosogató, tűzhely) ezért ezeken a helyeken tilos rátérdelni, ráülni.
TILOS a felületet, savas tisztítószerekkel takarítani (Hypo, Domestos és egyéb klórtartalmú szerek). Csak semleges kémhatású tisztítószerek (ph-semleges), vagy egyszerűen tiszta víz használatát javasoljuk takarításhoz.
A márvány nedvszívó képessége nagyobb, mint a gránité, így kérjük a felületére csöpögött, kiömlött folyadékokat (olaj, zsiradék, kávé, vörösbor, ecet, savanyúságlé, szénsavas) azonnal felitatni és a helyét tiszta vizes ruhával áttörölni, mert könnyen beleivódnak a kőbe és letakaríthatatlan lesz.
Az előző pontban felsorolt beívódások ellen nyújtanak bizonyos védelmet az impregnálószerek, amelyekkel 1-2 évente javasolt újra lekezelni a felületet. (kereskedelemben kaphatóak)
Erre a célra ajánlottak a vízlepergető hatású, valamint az olaj és foltosodást gátló vegyszerek.
Vannak színélénkítő és színfelújító anyagok is, melyek a fényét vesztett, kopott felületeket gyönyörűen frissítik fel.