Gránit

Tulajdonságai

A gránit a legelterjedtebb természetben előforduló mélységi magmás kőzet. A Föld felszíni erőinek hatására kerül a felszínre. Mintázata és színe származási helyétől függően igen sokféle lehet. A gránit a gyémánt után a második legkeményebb kőzet, amely karcálló, saválló és 300 °c fokig hőálló. Keménysége miatt csak speciális szerszámokkal munkálható meg. A csiszolás során felületből fokozatosan megmutatkozik sajátos mintázata és a matt kőből egy magas fényű, ezért könnyen karbantartható felület lesz. Megmunkálása után, rendkívül jól tűri az időjárás viszontagságát, fényét csiszolása után szinte örökre megőrzi. Kiválón alkalmas sírkövek, homlokzati és padlóburkolatok, kül- és beltéri pultok alapanyagának, mert vágni is lehet rajta. Akár sorozatgyártás keretében megvalósuló ablakpárkányok, mosogatók, fedkövek, talapzatok és asztallapok alapanyagául is szolgálhat.
Megmunkálása nagyon odafigyelést igényel, mert minden mozdulatnak jelentősége van és a javítása szinte lehetetlen.
A gránit keménysége miatt megmunkálásához ma már elengedhetetlenek a gyémánt vágó élekkel rendelkező modern gépek, vágóeszközök. A végső formájának kialakításáig a gránit hosszas folyamaton megy keresztül. Első lépés a bányászattal, majd a nyers gránitblokkok fűrészelése. A felületek csiszolási fokozatok átesve – a bonyolultabb formák megalkotásakor a kőfaragó keze munkája nyomán – nyerik el végső megjelenésüket.
Ára a színétől függően széles skálán mozog.

Ápolása

A gránitnak keménysége miatt, a háztartási eszközök többségével nem lehet sérülést okozni. A gránit nedvszívó képessége kisebb, mint a márványé, de a felületére kiömlött folyadékokat lehetőség szerint azonnal fel kell itatni és a helyét tiszta vizes ruhával áttörölni! Különös tekintettel a zsír és olaj foltokra, amelyek mélyen a kőbe ivódnak és a későbbiek folyamán nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet eltávolítani.
Gondozásánál általában puha száraz rongy ajánlott. Zsíros foltok (kézlenyomat) tisztítására bármilyen üvegtisztító szer alkalmas.
A világos felületektől érdemes távol tartani a rozsdát és olajféléket, mert nyomot hagyhatnak a felületen . A vázák vízmentesítéséről – fagyveszély esetén – itt sem szabad megfeledkezni.

Fajtái